9 na 10 koni kończy swoje życie w rzeźni Budujemy miejsce, gdzie #koniomlzej będzie na starość Wpłać

magda 9/10 Z końmi znamy się, jak łyse konie, wystarczy pomyśleć, ile razy widzieliście filmy, teledyski, zdjęcia, czy śmieszne filmiki na YT, których bohaterami były piękne, śmieszne, czy wzruszające konie. A teraz pomyślcie, że 9 na 10 z tych szlachetnych zwierząt kończy swoje życie w rzeźni. Wpłać drech Wpłać 9/10 Koń by się uśmiał, tak mówimy, ale czy na pewno? Wykorzystujemy konie do zabawy, rozrywki i pracy. Eksploatujemy je bezlitośnie do najróżniejszych celów, występują w cyrkach, wożą turystów, pracują ponad swoje siły. I wszystkie kończą w ten sam sposób.
W rzeźni.
zbych Wpłać 9/10 Trzeba mieć końskie zdrowie, żeby być koniem w Polsce. Dlatego budujemy azyl, w którym niezdolne już do pracy konie będą mogły znaleźć wytchnienie, aż do naturalnego końca swojego życia. Do tego celu potrzebujemy zebrać 1,5 miliona. Miejsce w którym jesteśmy idzie na sprzedaż i w każdej chwili możemy zostać z końmi "na bruku".

o fundacji O fundacji Wpłać My, założyciele Fundacji Zwierzęca Polana wykupiliśmy pierwszego konia z drogi na rzeź w 2010 roku. I już od dziesięciu lat walczymy o uznanie i szacunek dla zwierząt. Dajemy szansę na beztroskie życie, w którym nie ma bolących otwartych ran, ani pracy ponad siły. Pozwalamy koniom czuć, że są bezpieczne, bez żadnych oczekiwań.
cecylia_LP
Cecylia

Cecylia miała iść na rzeź z powodu niezaleczonego złamania stawu pęcinowego. Kto by doglądał konia, skoro można go wysłać na śmierć i kupić nowego… Natrafiliśmy na nią w punkcie skupu przypadkiem, ale jej łagodność, mądre oczy i spokój z miejsca podbiły nasze serca.

bombel_LP
Bombel

Miał 10 miesięcy i skazany był na rzeź. Handlarz nazwał go „gównianym źrebakiem”, bo Bombel cały był ubrudzony odchodami – musiał się przewrócić w transporcie. Dziś to jeden z naszych najmilszych koni, uwielbia głaskanie i kontakt z człowiekiem – jest w stanie przez godzinę nie odchodzić od opiekuna.

iza_LP
Iza

Całe życie Izy składało się z ciężkiej pracy w gospodarstwie i rodzenia źrebiąt. Trafiła do nas z bardzo zaawansowaną chorobą kopyt, która uniemożliwiała chodzenie. Była też bardzo zaniedbana. Dziś, pomimo choroby jest przewodniczką stada naszych koni – wystarczy jej jeden ruch uchem, a pozostałe natychmiast idą za nią.

Fundacja Zwierzęca Polana | organizacja pożytku publicznego | KRS: 0000432119
ul. Umińskiego 16/41, 03-984 Warszawa, tel.: 504000424,
e-mail: [email protected], www.fundacjazwierzecapolana.org
Nr naszego konta w Banku BGŻ BNP PARIBAS: 89 2030 0045 1110 0000 0373 2130 PayPal: [email protected]